Du har säkert hört uttrycket flera gånger tidigare men ställer dig ändå frågan: “vad är mental träning egentligen?”. Faktum är att du inte är ensam, det är ett ämne som fortfarande är okänt för många. Därför kommer vi i denna artikel förklara vad mental träning innebär och även ge dig några tips på hur du kan komma igång.

 

Vägen mot bättre psykisk hälsa

För att din bil ska fortsätta fungera servar du den med jämna intervall. Du tränar regelbundet för att din kropp inte ska gå sönder. För att din hjärna ska fungera bättre och återhämta sig använder du mental träning. Ja, det är faktiskt samma princip som att gå till ett gym när du börjar arbeta med din hjärna. Precis som att du inte ser ett resultat efter första gympasset så kommer du heller inte att märka den största skillnaden efter din första meditation. Däremot får de flesta en omedelbar ökning av välbefinnande på ca. 25% redan första gången. Med andra ord går vägen mot bättre psykisk hälsa genom det mentala gymmet.

 

Mental träning

Mental träning innebär att du övar på att styra din medvetenhet och det är svårare än vad många tror, men fullt möjligt! Meditation och mindfulness är uttryck som ofta dyker upp i dessa sammanhang. Därför kan det vara bra att du vet vad de betyder och hur de skiljer sig från varandra.

Mindfulness betyder sinnesnärvaro eller medveten närvaro och kan lätt förväxlas med meditation. Precis som det låter på namnet så går mindfulness i praktiken ut på att vara närvarande i nuet. Meditation å andra sidan går ut på att fokusera din medvetenhet på ett objekt, en tanke eller en aktivitet, för att träna uppmärksamhet och medveten närvaro. Mental träning handlar i grund och botten om att lära dig bli medveten om dina tankar, stilla ditt sinne och därmed öppna upp för inlärning och återhämtning.

Förgrundsgestalten för mindfulness i västvärlden beskriver det såhär: ”Mindfulness är att vara medvetet närvarande i nuet, utan att värdera eller döma det vi upplever. Mindfulness handlar om att se det som är. Mindfulness ersätter förnekande och förvrängning med klarheten hos acceptans, vilket leder  till visdom och bättre val”.

John Kabat-Zinn (1944)

 

Meditation – grunden i mental träning

Meditation är något som för många känns främmande, svårt och kanske till och med lite läskigt. Faktum är att vi tenderar att vara rädda för allt som innebär förändring av det vi känner till eller som helt enkelt bara är okänt för oss. Därför kommer det att vara en tröskel att ta sig över när du ska börja med meditation. Precis som om du hade gått till ett gym och börjat lyfta vikter så kommer du eventuellt att känna vissa obehagliga känslor i början. Nej, du kommer inte få träningsvärk i hjärnan. Däremot kan du känna känslor som du inte är van vid, det är för att du nu börjar närma dig att vara medveten om dina tankar och känslor. 

 

“Men vad är meditation då?”

Shaolinmunkarna har en bra liknelse som förklarar vad det är du gör när du mediterar. De kallar det för “aphjärna” och förklarar det såhär:

“Tänk dig att din hjärna är en apa, den sitter alltså i ditt huvud och tjattrar hela tiden. När du mediterar säger du åt din apa i huvudet att fokusera på en enda sak, din andning till exempel. Självklart kommer inte apan att klara detta under särskilt långa stunder i början, den behöver ju träna sig först. Däremot ska du inte bli arg på den när den börjar tjattra om något annat än din andning. Påminn den istället bara vänligt om och om igen. När du mediterar regelbundet kommer apan att minska sitt tjattrande både under meditation och i vardagen.”

Så kortfattat handlar det om att fokusera på en sak i taget utan att döma alla andra intryck och tankar som dyker upp. Det är nämligen helt omöjligt att styra dina tankar, det du däremot kan göra är att välja vad du gör med dem.

 

Välj dina tankar med mental träning

Visste du att din hjärna bombarderas med ca. 70,000 tankar varje dag? Det är nämligen så att varje intryck du utsätts för, bra som dåligt, registreras av din hjärna. Du blir inte medveten om större delen av dessa tankar, men trots det kan du till viss del styra dem. Oavsett hur mycket mental träning du praktiserar så kommer tankarna att fortsätta komma under dagarna. Däremot känner de flesta inte till att det är DU som väljer vilka tankar du vill fokusera på och ge energi till. Det är detta som kallas för mindfulness och är en nyckel till en god psykisk hälsa. Det kan nämligen vara så att du ständigt för en negativ dialog med dig själv utan att du är medveten om det.

Genom att praktisera mindfulness kan du lära dig att låta “dåliga” tankar passera och lägga energi på de “bra” tankarna. Att lära sig detta är ungefär som barnuppfostran. Om ett barn alltid skriker när ni är i affären och du reagerar med att bli arg kommer barnet fortsätta skrika i affärer. Du ger barnet uppmärksamhet och därmed “belöning” oavsett om det är positiv eller negativ uppmärksamhet. Om du däremot hade bekräftat barnets känsla och därefter fortsatt med det du höll på med skulle barnet ganska snart lugna sig och beteendet skulle sannolikt försvinna över tiden. 

Din hjärna och dina tankar fungerar likadant!

När en tanke eller känsla som du uppfattar som negativ dyker upp så har du alltid valet om du ska ge den uppmärksamhet eller ej – Bra va? Det är dock inte så enkelt som det låter. Först och främst behöver du lära dig att bli medveten om dina tankar. Enbart då kan du uppfatta att du fastnat i en negativ tankeloop. Sedan är det heller inte bara att sluta tänka dessa tankar eller känna dessa känslor. Paradoxalt nog ger du nämligen tanken eller känslan uppmärksamhet om du aktivt försöker sluta tänka på den. Därför behöver du genom mental träning lära dig att använda mindfulness för att acceptera att tanken var där och sedan bara röra dig vidare till nästa tanke. Då kommer den att försvinna i mängden och efter en tids mental träning kommer antalet negativa tankar (som du uppfattar) att vara betydlig färre. Tänk dig vilken möjlighet till bättre psykisk hälsa, ändring av beteenden och känslor hos dig själv detta är!

 

Summering

Mental träning är att regelbundet träna din uppmärksamhet, ditt fokus, din koncentrationsförmåga och välja vilka tankar du ger energi till. Genom att träna din hjärna kan du på sikt uppnå en bättre psykisk hälsa och dessutom frigöra energi genom återhämtning. Meditation och mindfulness är två nyckelingredienser i mental träning, men det finns så mycket mer att utforska!

 

Är du redo för att börja träna din hjärna? – Kolla in Mindworkouts mentala gym!