Känns ditt sinne som ett torg mitt under en torgdag, med så mycket arbetsrelaterade tankar att du knappt hinner andas? Kanske känner du dig överväldigad av en lång agenda och tänker på nästa uppgift, utan att överväga vad det gör med dig både mentalt och fysiskt? Denna typ av bortkoppling från nuet skapar massvis med onödig stress och får dig att tappa fokus på det du egentligen höll på med. Innan du vet ordet av är du fast i en sjö av tankar som är helt irrelevanta för det du gör och därmed blir din prestation försämrad. Som tur är kan du öva på detta med meditation och mindfulness.

Alla tappar fokus ibland och börjar tänka på något annat än det vi gör just nu. Det är helt normalt eftersom vi bombarderas med intryck hela tiden. Däremot är det inte bra om detta händer allt för ofta då det skapar en ökad stress och därmed minskar både ditt välmående och din prestationsförmåga. Detta leder i sin tur till att du gör fler misstag på jobbet och påverkar därmed medarbetarnöjdhet, produktivitet och företagets vinst.

Fokusera på uppgiften

En studie som utfördes på Harward visade att våra tankar vandrar iväg 47% av vår vakna tid. Dessutom visade studien att om du låter dina tankar vandra, får du betala för det. Det visade sig nämligen att när tankarna vandrade så blev personerna mer stressade och illa till mods än när de fokuserade på nuet. Detta oavsett vilket uppgift det var de skulle fokusera på. Allt från dammsugning till övertidsarbete visade sig mindre stressande när personerna höll sitt fokus på uppgiften.

En senare studie visade sambandet mellan mindfulness meditation och en ökad förmåga att fokusera på uppgiften. Studien visade att vi med mindfulness meditation kan lära oss att snabbare uppmärksamma när tankarna börjar vandra. Därmed kunde dem som övat på detta lättare uppmärksamma att en tanke dök upp och därefter lägga den åt sidan och åter fokusera på uppgiften.

Ta dig tid att öva

Mindfulness meditation ger märkbara effekter redan efter första gången. Däremot kräver det att du tränar regelbundet för att verkligen bemästra det som mindfulness har att erbjuda. För att närmast automatiskt kunna upptäcka att dina tankar vandrar behöver du öva.

Testa att luta dig tillbaka nu och fokusera på nuet. Försök att se flödet av tankar i ditt sinne, utan att döma. Du behöver inte göra något för att påverka dem, observera dem enbart. Föreställ dig att du tittar på dem genom en lupp, se dem på avstånd och se dem för vad de är. Är det lugna eller stressade tankar?

Du kommer förmodligen upptäcka att många av tankarna försöker förbereda dig att reagera på kommande situationer med mer stress än nödvändigt. Eller spelar de upp en negativ händelse om och om igen. Denna typen av sinnesnärvaro kallas medveten närvaro (“mindful awareness”). Genom att kontinuerligt öva på att se dina tankar på detta icke-dömande sätt kan du också med tiden lära dig att lägga mindre fokus på de tankar som tynger dig. Istället för att oroa dig inför morgondagens möte och spela upp alla dåliga scenarion (som ändå aldrig kommer inträffa) kommer du kunna lita till din egen förmåga.

Slutord

Precis som med allt annat kräver mindfulness och meditation att du övar. Vinsterna visar sig över tid i form av resultat och välmående. Din mentala hälsa kommer skjuta i höjden när du ger dig själv utrymme att fokusera. Vi på Mindworkout hjälper dig gärna på resan! Boka ditt mentala träningspass redan nu. 

Verktyg

SOAS

SOAS är förkortning för en Mindfulness metod som kan du använda i både stressande situationer och i situationer som du vill njuta av.  När vi går igenom dessa fyra steg lugnas amygdala, stresscentra, och vi får mer syre till vår kloka frontallob.  Vi blir helt enkelt lite mer klartänkta och kan fatta bra beslut även i svåra situationer. Det är därför man brukar man säga att mindfulness är grunden för ett gott självledarskap.

Prova själv och se vad som händer? 

S tanna upp.

Du stannar upp med det du gör.

O bservera,

det som pågår omkring, eller i dig just nu, t ex andetagen, dina tankar. Sätt gärna ord på  känslorna inom dig. Utforskar utan att bedöma eller värdera, istället bara noterar det som är. 

A cceptera.

Konstatera att det här och det här pågår, eller att det är så här för mig. Vad jag än tycker om det. ”Se sanningen i vitögat”.

S vara eller Släpp.

Att svara är att göra något — exempelvis att säga något, förändra på något sätt. Att släppa är att inte göra något speciellt, utan bara fortsätta att vara observerande.