Det är ju så mycket man vill hinna med under en ledighet. Vi vill få återhämtning, ha kvalitetstid med familjen, och äntligen göra de där sakerna som inte hinns med i en jobbvardag. Ja, listan är lång och förväntningarna på en högtid är ofta just höga. MEN det finns sätt att få tiden att bättre räcka till och samtidigt njuta mer av ledigheten.

Effekterna av Medvetet lyssnande med Mindfulness

Medvetet lyssnande kan vara ett kraftfullt sätt att både njuta av stunden och ta hand om din mentala hälsa. Kärt barn har många namn, Medvetet lyssnade eller varianter på det, kallas även aktivt lyssnande, Mindful listening, Mindful conversations som har sitt ursprung i Mindfulness traditionen.

Genom att vara närvarande i samtalen kan du bygga starkare och mer meningsfulla relationer med familj och vänner. Ge personen din fulla uppmärksamhet och visa att du verkligen bryr dig om vad de delar. Att vara fullt närvarande i stunden då du pratar med någon bidrar till att aktivera kroppens lugn- och ro system och sänka stressnivå. Och kanske har du hört talas om Affektsmitta. Det innebär att dina känslor av lugn och trygghet smittar av sig på personerna du pratar med. Fint va❣️

Att lyssna medvetet är också en typ av mental träning som stärker impulskontroll och din mentala resiliens. Att praktisera medvetet lyssnande är så kallad informell medveten närvaro träning. Hjärnans uppmärksamhetscentrum Anterior cingulate cortex stärks och fysiska förändringar sker i hjärnan – Neuroplasticitet är så cool!

 

Så här praktiserar du Medvetet lyssnande

• Fokusera helt på personen som pratar, istället för att distraheras av andra tankar eller händelser, eller ännu värre, att göra något annat samtidigt som du lyssnar.
• Försök att vara medveten om vad som händer inom dig. Medveten om dina egna tankar och med en intention att lyssna med nyfikenhet och undvika att döma. För att komma in detta mentala tillstånd gör själv så att jag tar ett medvetet andetag och låter hela kroppen och sinnet landa och slappnar av, som inför ett varmt bad eller en kram från ett barn.
• Visa att du lyssnar genom ögonkontakt, nicka för att bekräfta att du förstår.
• Undvik fällan att planera vad du ska svara medan du lyssnar. Låt personen slutföra sina tankar innan du formulerar ditt svar.
• Lyssna med medkänsla (compassion). Det bidrar till en bättre kommunikation och kan minimera missförstånd..
• Var medveten om varje aspekt av upplevelsen för att kunna njuta och uppskatta stunden. Genom att vara fullt närvarande under samtalet med en annan människa kan du fördjupa din upplevelse av stunderna.

• Min personliga fälla försöker jag undvika genom att hellre låta min nyfiken formulera en följdfråga än att gå i fällan att ge råd, åsikter eller referera till mina egna upplevelser. (Ibland lyckas jag, ibland inte. 🙂Men som prästen sa till mig och min man inför vår vigsel ”Det kan inte bli fel, bara lite annorlunda” )

Att använda medvetet lyssnande under ledigheter med familj och vänner kan ge både mer njutning av ledigheten och stärka din mentala hälsa genom fördjupade relationer. Lycka till!

Caroline Spännar