Ett händelserikt år är snart till ända och vi blickar nyfiket fram emot ett spännande 2023!

Vi vill passa på att tacka och hylla alla som på olika sätt bidragit och fortsätter att bidra till Mindworkout. Det är tillsammans som vi gör verklighet av visionen om ett mentalt hållbart samhälle. Vi är så stolta över den resa vi gjort sedan starten 2015 och alla de tusentals människor vi fortsätter nå ut till.

Länsförsäkringars samhällssatsning på mental träning för skola och idrott

I skrivande stund är vi mitt uppe i satsningen på barn och ungdomars mentala hälsa i samarbete med Länsförsäkringar Göteborg & Bohusläns stora samhällsengagemang där vi får den stora förmånen att träffa en ny hjärnstark generation i skolor och idrottsföreningar. Vi ser på nära håll hur vi bidrar till ett socialt hållbart samhälle tillsammans med er, för det är vi superglada och mycket tacksamma!

 

Kraften i att känna tacksamhet

Vi tänker extra mycket på just tacksamhet såhär i juletid. Det är lätt att fastna i vardagliga tankebanor, krav och oroande nyheter som får oss att glömma att uppskatta det man har omkring sig. Ibland kan en yttre påminnelse vara just det vi behöver för att bryta tankemönstren och hitta fram till de goda känslorna. För oss är Julen en sådan påminnelse, vi hoppas den ska få vara det för dig med! Tacksamhet känns bra i kroppen, så helt förvånande är det ju inte att forskningen visar så positiva effekter.

  • Känslan av tacksamhet har en omedelbar effekt. Kroppen höjer nivåerna av må-bra substanserna serotonin och dopamin . 
  • Tacksamhet ökar lyckokänslor och minskar negativa känslor som  frustration, uppgivenhet och ånger. (Robert A. Emmons studier.)  Tips på en podcast med Robert. 
  • Förbättrar självkänsla och det ger förutsättningar att prestera optimalt. (Studie i Journal of Applied Sport Psychology)  Kanske har du också märkt att det är lättare att glädjas med andras framgång när du känner tacksamhet. 

Fem tips för att känna mer tacksamhet

  1. Att känna tacksamhet betyder inte att alla bekymmer försvinner, men att oro minskar och att mer positiva känslor förstärks. Träna på att varje gång ett bekymmer och oroande tankar dyker upp att tänka mer på vad du vill vara tacksam för i nuet. Familj, vänner, hälsa, saker du lärt dig osv.
  2. Sätt en påminnelse på telefon för att ta några minuter att  tänka på allt du faktiskt har här i livet. Tänk på en människa som du känner tacksamhet mot i dag, någon som hjälpt dig, barnbarn, expediten i affären, och tänk på en sak du njutit av, något vackert i din omgivning, en god kopp kaffe, känslan av en varm dusch vad som helst som du uppskattat.
  3. Att skriva tacksamhetsdagbok innan du ska somna förbättrar din sömn (Studie publicerad i Applied Psychology: Health and Well-being.)   
  4. Påminn dig om att säg tack till andra varje dag. Det hjälper dig att känna tacksamhet och det hjälper din omgivning.  I studie vid University of Pennsylvania visade att chefer som kom ihåg att visa tacksamhet ökade motivationen hos sin personal, så att produktiviteten gick upp med 50 %. 
  5. Att vara generös och frikostig genererar känslor av tacksamhet och det bidrar till att höja oxytocin halten i kroppen. Så det är kanske därför som det är saligare att ge julklappar än att få julklappar 😉

Psst! Vill du ge bort en omtänksam julklapp?  3 månaders mentalt träningsprogram i julklapp till dig själv eller någon annan? Läs mer och köp med friskvårdspengar via ePassi och Benify  Eller mejla oss!

 

Vi önskar dig en God Jul och ett Gott Nytt År!

Vännerna på Mindworkout