Det moderna arbetslivet ger stor frihet men också ökat ansvar för individen. Många har det självledarskap som krävs för t.ex distansarbete. Men många arbetsgivare ser behovet av att stärka förmåga till självledarskap med  mental träning för att träna upp självmedvetenhet och känslokontroll som är grunden i självledarskap därför väljer fler arbetsgivare att satsa mer på förebyggande insatser för mental hälsa och en god psykosocial arbetsmiljö. Därmed får också fler medarbetare möjligheten till mental träning på arbetsplatsen. Genom att organisationen möjliggör för sina anställda att träna mentalt kan företaget både förebygga stressrelaterade sjukdomar och höja välmåendet hos sina anställda och bygga en hållbar arbetsplats.

 

Hur fungerar mental träning på arbetsplatsen

För att besvara den frågan har vi intervjuat en av Mindworkouts kunder, Trollhättans stad. Deras resa började med en serie mentala träningspass för organisationens ledare under deras ledardagar. Under utvärdering av passen kunde ledarna se ett ökad välbefinnande och ville erbjuda övriga anställda samma möjlighet.

“Alla chefer har möjlighet att avropa det mentala träningsprogrammet för sina arbetsgrupper” säger Anna Albrektsson, HR-specialist på Trollhättans stad.

Det mentala träningsprogram de valt inleds med utbildningsworkshops där vi går igenom de viktigaste grunderna i mental träning. Därefter tränar vi under tre månader ett live-pass via zoom varje vecka med mental träning. Vi tränar tekniker inom områden som fokus, sömn och stresshantering till minne och mindfulness. Men de anställda får även tillgång till flera förinspelade pass som de kan använda när de vill. Efter dessa tre månader finns möjligheten för fortsatt tillgång till det mentala gymmet och att kunna boka fler live-pass.

 

Effekten av mental träning

Genom att träna i det mentala gymmet öppnar du upp för ökad produktivitet och kreativitet, både hos dig själv och övriga teamet. Därmed kommer ni kunna prestera en ännu bättre arbetsinsats tillsammans och samtidigt må bättre både på jobbet och i hemmet.

 

Anna Albrektsson om sin egen upplevelse av mental träning på arbetsplatsen:

“Det har varit väldigt värdefullt för mig som individ. Jag blir lugnare, mer koncentrerad och jag gör ett bättre jobb samtidigt som jag mår bättre. Jag hade ibland svårt att koncentrera mig hemma under pandemin, det är så lätt att tänka på annat. Men mental träning på schemat gav mig bättre koncentration och närvaro.” 

 

Vad har det gett er som organisation?

“Det ger energi och höjer välbefinnandet. Cheferna kunde se en ökning av välbefinnande när de utvärderade. Tänk att göra detta på lunchen och höja välbefinnande inför eftermiddagen så man mår bra och känner sig stark.”

Deltagar citat från utvärderingsenkät:
Jag upptäckte hur stort behov jag vara att lugna mig själv… Så skönt att äntligen ge sig tillåtelse och tid att reflektera och öva.” “Proffsig inramning med mycket fokus på forskning och varför – bra!” “Det var en fantastiskt träning. Tackar så mycket!” 

 

Vad bör man tänka på som företag om man vill börja med mental träning på arbetsplatsen?

“Man behöver se det som en organisatorisk satsning. Det behöver skapas en struktur som möjliggör för de anställda att använda denna aktiviteten.”

 

Vetenskapligt bevisade effekter av mindfulness

  • Ökar kreativiteten, Ostafin, B. D. & Kassman, K. T. (2012)
  • Ökar fokus, Zeidan F., Johnson S. K., Diamond B. J. (2010)
  • Stärker arbetsminnet, Prof. Amishi Jha, USA
  • Minskar stress på 2 veckor, Umeå University (2016)
  • Gör oss gladare, Daniel Gilbert, Harvard University (2010) 
  • Saktar ner cellernas åldringsprocess, Elizabeth Blackburn (2009)
  • Minskar smärta, F. Zeidan (2010)
  • Lägre risk för influensa,  Davidson R, Kabat-Zinn J. (2004)