5 steg till mer effektiva möten

Att skapa effektiva möten är ganska enkelt men ändå inte givet. Tillsammans med Arken Hotel och Art Garden Spa har vi konstruerat ett upplägg för hjärnsmarta möten.

  • Minimera distraktionerna

Plocka bort sådant som kan distrahera – det vill säga datorer och telefoner. Lägg dem i en särskild låda och bestäm en tid då mötesdeltagarna får tillbaka dem, exempelvis vid fikapausen. På detta sätt skapar ni rum för mer närvaro och fokus, säger Anna-Klara.

  • Skapa en tydlig struktur och dela ut uppgifter

En person kan exempelvis hålla koll på tiden, en annan kan leda mikropauser och en tredje får i uppgift att bidra med positiv input. Det skapar en möjlighetsorienterad känsla vilket gör hjärnan mer glad och avspänd. 

  • Gör en mental check-in

Inled själva mötet med att göra en snabb check-in bland mötesdeltagarna. Ofta anländer man med en massa andra tankar som gör det svårt att vara helt närvarande i stunden. Genom att alla ges möjlighet att kort ventilera hjärnan flyttas fokus från andra saker som annars kan tynga.

  • Ta micropauser och tillför syre

Ta en paus och aktivera kroppen. Du vaknar till och tillför positiv energi och syre till hjärnan. En enkel övning är att alla ställer sig upp och stretchar ut nacke och axlar, eller att man tar någon minut tillsammans och bara andas tysthet innan man fortsätter mötet.

  • Gör något nytt

Testa till exempel att göra en ”skrytrunda” där alla kort får nämna något de är stolta över kopplat till jobbet. Det är inget vi svenskar är vana vid att göra, men det höjer den gemensamma känslan av stolthet och gör deltagarna alerta och närvarande i mötet. 

Läs mer på https://www.resia.se/foretag/det-hander-nar-vi-reser/konferens/5-steg-till-mer-effektiva-moten